NOS NieuwsAangepast

Zorgen over zorgakkoord

De onderhandelingen over een zorgakkoord verlopen moeizaam. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zou, volgens bronnen, een bod hebben gedaan waarbij de helft van de begroting van de thuiszorg wordt geschrapt. Aanvankelijk wilde ze driekwart van de begroting wegbezuinigen.

Voor zorgvakbond Abvakabo is dat onacceptabel. De bond wil dat er maximaal 20 procent van het budget verdwijnt. De vrees is dat er anders 70.000 banen verloren zullen gaan.

Van Rijn heeft aangeboden de korting te verzachten tot de helft van het budget. Om een deel van die extra kosten terug te halen moet er een loonoffer komen van de medewerkers in de thuiszorg. Daarnaast gaat de minister zich inspannen om werknemers in de thuiszorg die hun baan kwijtraken te helpen aan nieuw werk.

Aanvullende eisen

Maar voor de vakbond is dat niet genoeg. De aanvullende eisen van de bond kosten honderden miljoenen extra. Abvakabo vindt dat de minister dat geld moet vinden in efficiency, het aanpakken van topinkomens en het afromen van reserves in de zorg.

De partijen hebben afgesproken om in principe deze week nog een akkoord te sluiten. Mogelijk wordt er daarom later vandaag verder onderhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl