NOS NieuwsAangepast

Klopjacht legt heel Boston plat

De politie heeft nu alle inwoners van Boston dringend opgeroepen om binnen te blijven. Dit vanwege de klopjacht op de overgebleven verdachte van de bomaanslag op de marathon. De politie noemt de verdachte "extreem gevaarlijk". Eerder beperkte de oproep zich tot enkele buitenwijken en voorsteden, nu gaat het over een miljoen mensen.

Bewoners van Boston en omgeving wordt aangeraden om de deur op slot te doen. Ze mogen alleen opendoen voor onbekenden als die zich als politieagent kunnen legitimeren. Mensen op de weg is op het hart gedrukt om geen lifters mee te nemen.

Voor de klopjacht is een enorme politiemacht op de been. Die heeft de beschikking over zware wapens, gepantserde voertuigen en arrestatieteams. De politie zegt dat de actie nog uren kan duren.

Op verzoek van de politie laten nieuwszenders op dit moment geen live-beelden meer zien van de klopjacht. Informatie over de politie-actie zou de verdachte in de kaart kunnen spelen. Om die reden heeft de grootste krant van Boston en omgeving, The Boston Globe, een tweet over de klopjacht verwijderd. In het Twitterbericht stond een adres vermeld.

Watertown

Het onderzoek concentreerde zich eerst op een voorstad van Boston, Watertown, waar de verdachte het laatst is gezien. Het stadje heeft 32.000 inwoners. In Watertown zelf en de wijde omtrek is het openbaar vervoer stilgelegd.

De politie van Boston heeft een foto van de man verspreid, die gisteren in een supermarkt van hem werd gemaakt. Hij is de man die op opnames van toeschouwers bij de marathon een wit petje draagt. Zijn naam is volgens Amerikaanse media inmiddels bekend: het gaat om de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev.

Ontsnapping

De man wist vanochtend te ontkomen bij een schietpartij met de politie. Zijn metgezel, de andere verdachte van de dubbele aanslag in Boston, raakte daarbij gewond. Hij overleed in het ziekenhuis.

Het is nog niet duidelijk hoe de man op wie nu jacht wordt gemaakt kon ontsnappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl