NOS NieuwsAangepast

Senaatsplan VVD valt slecht

Kamerleden uit de Tweede en Eerste Kamer reageren afwijzend op de waarschuwing van de VVD'ers Zijlstra en Hermans. De twee liberale fractievoorzitters vinden dat de Eerste Kamer beter kan worden opgeheven, als die te politiek wordt.

"Zijlstra krijgt in de gaten dat de samenwerking met de PvdA een zinloze exercitie is zonder meerderheid in de Eerste Kamer", zegt SP-leider Roemer. "De VVD heeft tot nu ieder serieus debat over de toekomst van de Eerste Kamer geweigerd te voeren, maar nu het ze politiek uitkomt moet de Eerste Kamer maar opgedoekt worden. Het is politiek opportunisme van de bovenste plank, een kat in het nauw maakt rare sprongen."

Democratie

CDA-leider Buma spreekt van een onzinnige discussie: "Als de Eerste Kamer het kabinet steunt, mag ze blijven bestaan van Zijlstra, want dan weegt ze de zaken inhoudelijk. Maar doet ze dat niet, dan wil Zijlstra de Eerste Kamer afschaffen, want dan zijn ze te politiek bezig. Maar zo werkt de parlementaire democratie niet."

Tweede-Kamerlid Schouw van D66 zegt dat zijn partij altijd al van mening is "dat wetten beter door rechters aan de Grondwet kunnen worden getoetst dan door de Eerste Kamer". Hij heet "de late bekeerling Zijlstra" welkom. "En we zullen hem niet naar zijn redenen vragen."

'Kinderachtig'

"Natuurlijk maken politici in de Eerste Kamer een politieke afweging", stelt GroenLinks-fractieleider Van Ojik. "Toen de SGP, na een gesprekje op de achterbank, in de Eerste Kamer braaf meestemde met Rutte 1 was er niets aan de hand. Maar nu de oppositie minder braaf is, moeten ze maar weg? Ik vind dat een beetje kinderachtig."

Fractieleider Kuiper van de senaatsfractie van de ChristenUnie constateert op Twitter dat de paniek bij de VVD compleet is.

Fractievoorzitter Barth van de PvdA in de Eerste Kamer vindt het onverstandig om de discussie op dit moment te beginnen. "Het lijkt me verstandig dat beide Kamers elkaars staatsrechtelijke positie respecteren. Nederland heeft er behoefte aan dat de politiek de handen ineen slaat. Dat zie je aan de steun voor het sociaal akkoord. Mensen willen geen politici zien die rollebollend over straat gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl