NOS NieuwsAangepast

Zorgen blijven over Griekse banken

Kredietbeoordelaar Moody's blijft zich grote zorgen maken over de Griekse bankensector. "De vooruitzichten voor de banken in Griekenland blijven negatief."

Volgens Moody's zullen de bezittingen, de kapitaalposities, de winst en de financiering van de banken onder druk blijven staan door de diepe en aanhoudende recessie in Griekenland. Door de crisis neemt het toch al zeer hoge aantal slechte leningen bij de banken nog verder toe, denkt Moody's.

Extra risico

Het bureau verwacht dat het percentage slechte leningen eind dit jaar oploopt tot ruim 30 procent, van bijna een kwart eind vorig jaar. De banken zullen in 2013 en 2014 verliezen blijven lijden, aldus de kredietbeoordelaar.

Het bureau stelt verder dat de banken extra risico lopen door de grote hoeveelheden Griekse staatsleningen die ze bezitten. Die obligaties maken volgens Moody's de overgrote meerderheid van de kapitaalbasis van de Griekse bankensector uit en vanwege de lage Griekse kredietwaardering blijft het risico op wanbetaling verhoogd. Dat zou kunnen leiden tot verdere zware klappen voor de banken in Griekenland.

Griekenland heeft al diverse keren financiële steun gekregen van Europa en het Internationaal Monetair Fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl