NOS NieuwsAangepast

Vraag om meer hulp studiekeuze

Scholieren uit het voortgezet onderwijs willen meer begeleiding bij het kiezen van een vervolgstudie. Dat staat in het rapport 'Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan'.

Voor het onderzoek zijn een kleine 400 scholieren en zo'n 270 studenten ondervraagd, in opdracht van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren.

72 procent van de ondervraagden krijgt een keer per maand studiekeuzebegeleiding, terwijl 62 procent van de scholieren behoefte heeft aan meer dan een keer per maand begeleiding.

Uitgeroosterd

Ook willen scholieren dat ze vaker worden uitgeroosterd voor loopbaanoriëntatie, zoals stages en meeloopdagen. Nu krijgen ze daar twee dagen voor, terwijl ze er zes willen hebben.

Leerlingen denken zelfs positief over het verplichten van loopbaanoriëntatie en -begeleiding door dat op te nemen in het examenprogramma. Dat geldt voor scholieren op zowel vmbo, als havo en vwo.

Peter Huwae van de Nederlandse Verening van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders snapt deze wensen: "De verschillen tussen scholen zijn groot. De ene school doet van er van alles aan om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze, terwijl de andere school praktisch niets doet. Wij zouden graag zien dat de Inspectie van het Onderwijs niet alleen toeziet op slagingspercentages, maar ook kijkt naar het succes van leerlingen in hun vervolgopleiding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl