NOS NieuwsAangepast

Voorwaarden N-Korea voor overleg

Noord-Korea stelt voorwaarden voor hervatting van het overleg dat moet leiden tot een vermindering van de spanning in de regio. In een verklaring van Pyongyang staat dat de VN-sancties moeten worden opgeheven en dat de gezamenlijke legeroefeningen van Zuid-Korea en de VS moeten ophouden.

De verklaring komt vier dagen nadat Noord-Korea een Zuid-Koraans aanbod voor hervatting van het overleg had afgewezen. Een Noord-Koreaanse eis is ook dat de Amerikanen alle nucleaire wapens uit de regio terugtrekken.

Van de Zuid-Koreanen verlangt Pyongyang dat alle anti-Noord-Koreaanse uitingen stoppen, en dat bijvoorbeeld de verklaring wordt ingetrokken dat Noord-Korea een cyberaanval tegen het zuiden heeft uitgevoerd.

Bereid tot overleg

De Amerikanen zeggen dat ze bereid zijn tot overleg, mits Noord-Korea de spanning vermindert en zich houdt aan de verdragen over ontwapening.

In de voorbije weken liep de spanning in de regio hoog op. Noord-Korea dreigde met militaire aanvallen op doelen in Zuid-Korea, de VS en Japan. De gezamenlijke Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oefening werd door Noord-Korea een voorbereiding op een invasie genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl