NOS NieuwsAangepast

Servië, Kosovo onderhandelen door

Door correspondent Joost van Egmond

Servië en en Kosovo zijn woensdag ondanks zware tijdsdruk nog niet tot een akkoord gekomen over de positie van de Servische minderheid in Kosovo. De partijen hebben al verscheidene deadlines gemist, maar praten toch verder.

Voor Servië staat behalve een akkoord ook de EU-toetreding op het spel. De Unie stelt een betere relatie met Kosovo als voorwaarde voor het beginnen van toetredingsonderhandelingen met Servië, dat al sinds vorig jaar kandidaat-lid is.

Bonusronde

Eigenlijk waren de gesprekken op 2 april al afgelopen, maar woensdag besloot EU-bemiddelaar Catherine Ashton een 'bonusronde' te organiseren. Die had ook na 15 uur praten geen succes, maar toch toonde Ashton zich ver na middernacht optimistisch: De kloof tussen de standpunten die zij eerder 'klein maar diep' had genoemd, was vandaag ' klein en ondiep' gebleken. Reden voor haar om ook deze bonusronde te rekken. De partijen mogen nog even rustig over de situatie nadenken.

Tussen twee vuren

Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië, maar Servië erkent die onafhankelijkheid niet. Tussen die twee vuren zit een groep van zo'n honderdduizend Serviërs die in Kosovo wonen. Zowel Servië als Kosovo claimt hen te besturen.

Een akkoord zou aan die situatie een einde moeten maken. Servië zou het dagelijks bestuur over de minderheid opgeven in ruil voor een bepaalde mate van zelfbestuur. Een officiële erkenning van Kosovo staat niet op de agenda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl