NOS NieuwsAangepast

"Venezuela moet protest toestaan"

Inwoners van Venezuela moeten vreedzaam kunnen demonstreren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De overheid van het land moet de burgers dat niet verbieden. Dat vindt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De verliezer van de presidentsverkiezingen, oppositieleider Henrique Capriles, wilde vandaag een demonstratie houden tegen de nieuwe president Maduro. Maar die had gezegd dat hij zo'n demonstratie niet zou toestaan en hard zou ingrijpen. Capriles heeft het protest op het laatste moment afgeblazen.

"Maduro moet mensen niet bedreigen omdat ze een andere mening hebben", zegt een regionale directeur van Human Rights Watch. Hij wijst er ook op dat journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen. "Maduro heeft gezegd dat de journalisten de keuze hebben om de overheid of 'het fascisme' te steunen."

Juridische stappen

President Maduro kondigde vandaag juridische stappen aan tegen Capriles. Hij houdt Capriles verantwoordelijk voor de doden die zijn gevallen bij gevechten na de verkiezingen van afgelopen zondag. Human Rights Watch wil dat die incidenten grondig worden onderzocht.

Capriles eist een hertelling van de stemmen omdat Maduro een minimale overwinning van 50,8 procent behaalde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl