NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil met oppositie praten

Het kabinet is bereid met oppositiepartijen te "verkennen" welke alternatieven zij hebben voor de bezuinigingen die later dit jaar mogelijk toch nog nodig zijn. Dat bleek tijdens het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Premier Rutte zei dat het kabinet in de zomer toch nog met bezuinigingen zal komen, als de economie minder groeit dan het kabinet hoopt.

Oppositie

De oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SGP vroegen het kabinet dan nog voor het zomerreces voorstellen daarvoor te presenteren, want dan kunnen ze er nog invloed op hebben. Maar dat ging Rutte te ver. Volgens hem zou dat in strijd zijn met het sociaal akkoord en hij wilde niet verder gaan dan de toezegging dat hij wel wil overleggen. Het kabinet besluit pas over extra bezuinigingen na de ramingen van het Centraal Planbureau van augustus.

Een groot deel van het Kamerdebat ging over de vraag of er nou wel of niet alsnog zal worden bezuinigd. Volgens veel oppositiepartijen is daarover verwarring ontstaan.

Geen eindoordeel

Behalve de PVV heeft de oppositie nog geen eindoordeel over het sociaal akkoord. De PVV wijst de inhoud af; andere partijen wachten de uitwerking van de maatregelen af, bijvoorbeeld over de WW en het ontslagrecht.

Voor maatregelen die in wetten worden vastgelegd heeft het kabinet steun nodig van de oppositie. Want de coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl