NOS NieuwsAangepast

Gifbrief voor Obama onderschept

De Amerikaanse geheime dienst heeft een verdachte brief onderschept die was bedoeld voor president Obama. In de brief bleek de giftige stof ricine te zitten. Dat meldt de FBI na een eerste onderzoek. Een kleine hoeveelheid ricine is dodelijk en er bestaat geen tegengif.

De brief werd onderschept buiten het Witte Huis en de president is er niet mee in aanraking geweest.

Andere brieven

Niet alleen naar Obama is een gevaarlijke brief verstuurd. Ook de Democratische senator Carl Levin heeft een verdacht poststuk ontvangen op zijn kantoor.

Gisteren werd in Washington ook al een brief met ricine onderschept, die bedoeld was voor de Republikeinse senator Roger Wicker. Onbekend is wie die brieven heeft verstuurd.

De postafdeling van de Senaat is een paar dagen dicht voor onderzoek. Het kantoorgebouw van de Senaat werd even ontruimd, omdat de autoriteiten bang waren voor meer gevaarlijke brieven, maar die vrees bleek ongegrond.

Spanning opgelopen

In de Verenigde Staten is de spanning opgelopen na de aanslag van maandag op de deelnemers aan de marathon van Boston, net als na de aanslagen op 11 september 2001. Toen werden gevaarlijke brieven naar Amerikaanse politici en media gestuurd. Die brieven bevatte het gevaarlijke antrax, waardoor zeker 22 mensen ziek werden. Vijf mensen overleefden de brieven niet.

Sinds 9/11 heeft het Amerikaanse postbezorgingsbedrijf scanners op de grote postsorteercentra geïnstalleerd, die binnenkomende post op miltvuur onderzoeken. Of de scanners ook ricine kunnen onderscheppen, is onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl