NOS NieuwsAangepast

Druk op Teeven neemt toe

De SP vindt dat staatssecretaris Teeven moet aftreden in verband met de zaak-Dolmatov. Voor de SP is de maat vol na de informatie die uit de hoorzitting van vandaag naar boven kwam. "Als ik de staatssecretaris was zou ik de eer aan mezelf houden en zou ik opstappen", zegt SP-kamerlid Sharon Gesthuizen.

"De conclusie is dat Teeven op de hoogte moet zijn geweest van de misstanden, daarvoor heeft hij zich dus doof gehouden", aldus Gesthuizen. Tijdens de hoorzitting vertelde het hoofd van de Inspectie voor Veiligheid en Justie dat tot op directieniveau op het ministerie bekend is dat er structurele fouten zitten in de vreemdelingenketen.

Gewaarschuwd

"Er is niet wéinig gebeurd, zegt PvdA-kamerlid Jeroen Recourt. "In de zaak-Dolmatov zijn grote fouten gemaakt, en het is mogelijk nog breder dan dat." Ook Recourt rekent het Teeven aan dat het ministerie was gewaarschuwd en dat nog steeds niet duidelijk is wat het ministerie met die signalen deed.

Tijdens de hoorzitting sprak ook de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij heeft herhaaldelijk aan het ministerie gevraagd klachten over de detentiecentra serieus te onderzoeken. "Dan kreeg ik na een zucht te horen 'Oh, u wilt ook antwoord?', aldus Brenninkmeijer.

Asielbeleid

Volgens de PvdA ligt de vraag voor of het strengere asielbeleid van de laatste jaren nog steeds humaan is. Ook de SP vindt dat voor vreemdelingenopvang humane regels en humane wetten moeten gelden. Gesthuizen: "In alles is gebleken dat dat niet het geval is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl