NOS NieuwsAangepast

Rutte blij met meedenken oppositie

Premier Rutte waardeert het dat de oppositie wil meedenken over eventuele nieuwe bezuinigingen. Dat zei hij in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Het kabinet sprak vorige maand voor 4,3 miljard euro aan extra bezuinigingen af, maar schrapte die voorlopig in het sociaal akkoord. Een groot deel van het debat ging over de vraag wat er gebeurt als over een paar maanden blijkt dat de economie minder groeit dan het kabinet hoopt.

Rutte erkende dat er een reëel risico is dat het pakket van vorige maand in augustus helemaal of voor een deel weer op tafel komt te liggen, want het kabinet houdt vast aan de Europese 3 procent-norm. Maar de premier benadrukte dat het sociaal akkoord op zichzelf al kan bijdragen aan economisch herstel. Bovendien moet de totale omvang van het pakket van 4,3 miljard niet worden overdreven als je het afzet tegen de totale bezuinigingen van 50 miljard, vindt Rutte.

Inspraak

Verschillende oppositiepartijen willen inspraak in de eventuele nieuwe bezuinigingen, omdat anders tijd verloren gaat, nu het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Rutte zei dat hij de uitgestoken hand aanneemt, al weet hij nog niet concreet hoe dat vorm krijgt.

Rutte zei verder dat het kabinet haast wil blijven maken met een aantal hervormingen, ook nu die in het sociaal akkoord voor een deel zijn uitgesteld. Hij wil dat de plannen voor een andere opzet van de WW en het ontslagrecht in het najaar bij de Kamer liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl