NOS NieuwsAangepast

"Directie wist van fouten asielketen"

Het was tot op directieniveau bekend dat er structurele fouten zitten in de 'vreemdelingenketen'. Dat zei Gert-Jan Bos, hoofd van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie in een gesprek met de Tweede Kamer. Het gesprek ging over de gang van zaken rond de Russische asielzoeker Dolmatov, die zelfmoord pleegde in een Nederlandse cel.

Uit een rapport van de inspectie over de zaak, dat vrijdag verscheen, staat dat in de zaak-Dolmatov fout op fout is gestapeld. Bos voegde daar nu aan toe dat in alle delen van de organisatie, tot op hoog niveau bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, bekend was dat er systeemfouten zijn gemaakt.

Vinkje

Bos zei dat er bijvoorbeeld vaker een bepaald vinkje ontbreekt op het formulier van een vreemdeling, waardoor het lijkt of die "onrechtmatig" in plaats van "rechtmatig" in Nederland verblijft. Bij Dolmatov was dat ook het geval. Hij vindt dat staatssecretaris Teeven daar vervolgonderzoek naar moet laten doen.

Morgen debatteert de Kamer met Teeven over de gang van zaken rond de dood van Dolmatov. Veel partijen willen het van dat debat laten afhangen of de staatssecretaris kan aanblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl