NOS NieuwsAangepast

Gestolen mobiel voor zomer onklaar

Gestolen mobiele telefoons moeten direct na de diefstal op afstand onbruikbaar worden gemaakt. Minister Opstelten zei in een debat in de Tweede Kamer dat hij verwacht dat de telecomproviders dit voor de zomer geregeld hebben. Volgens hem zetten hij en minister Kamp veel druk op de telecomproviders.

De providers KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen een gestolen mobiele telefoon op afstand onklaar maken door het zogenoemde IMEI-nummer te blokkeren. Het IMEI-nummer is het serienummer en is voor elke mobiele telefoon uniek. Een telefoon waarvan het IMEI-nummer is geblokkeerd wordt op die manier onbruikbaar, ook als er een nieuwe SIM-kaart in wordt geplaatst.

Grote steden

Volgens Opstelten is een snelle aanpak vooral een "groot verzoek" van de burgemeesters van de vier grote steden. "Ik probeer nu aan wetgeving te ontkomen, want dat vertraagt het. Als het nodig is, doen we dat, maar we proberen het gewoon samen te regelen", aldus de minister.

Opstelten hoopt dat dankzij de maatregel het aantal telefoondiefstallen zal afnemen. In veel andere landen, zoals België en het Verenigd Koninkrijk, is het nu al mogelijk om een gestolen telefoon op afstand onklaar te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl