NOS NieuwsAangepast

AIVD: geen ronseling jihadstrijders

Er zijn geen aanwijzingen dat jihadistische organisaties in Nederland jonge moslims ronselen om deel te nemen aan de strijd in Syrië. Ook zijn er geen indicaties dat jongeren worden betaald om naar Syrië te reizen. Dat stelt de inlichtingendienst AIVD.

Volgens de AIVD is er veel meer sprake van een groepsproces bij de jihadreizigers, waarbij zowel internet en sociale media als bestaande vriendschappen een belangrijke rol lijken te spelen. Wel ziet de AIVD dat sleutelfiguren met bepaalde ervaring en ideologisch charisma een rol kunnen spelen door deze jongeren te wijzen op reisroutes, contactpersonen en tips te geven over veiligheid.

In Syrië zijn volgens de AIVD wel mensen actief voor internationale jihadistische netwerken. En die hebben een bredere agenda dan het verdrijven van president Bashar al-Assad, bijvoorbeeld ook het plegen van aanslagen in het Westen, waarschuwt de geheime dienst.

Enkele weken geleden werd bekend dat vermoedelijk zo'n honderd Nederlandse moslims deel aan de strijd tegen de troepen van Assad. Enkelen van hen zijn al omgekomen. Gevreesd wordt dat degenen die terugkeren een gevaar voor de veiligheid vormen omdat ze in Syrië worden geindoctrineerd.

In België heeft de politie vandaag een grote actie gehouden tegen organisaties die jonge moslims zouden ronselen voor de strijd in Syrië. De actie was gericht tegen onder meer het opgeheven Sharia4Belgium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl