NOS NieuwsAangepast

IMF: groei eurozone valt tegen

Het IMF heeft de groeiverwachtingen voor Europa naar beneden bijgesteld. Dit jaar zal de economie in de eurozone met een kwart procent krimpen. Een half jaar geleden ging het Fonds nog uit van een kwart procent groei.

Voor Nederland komt het IMF uit op dezelfde verwachting als het Centraal Planbureau: min 0,5 procent voor dit jaar. Voor volgend jaar is het IMF iets optimistischer met een groei van 1,1 procent.

Volgens het IMF zijn de risico's op een acute crisis in de eurozone wel afgenomen, maar blijft de groei achter omdat ook sterkere eurolanden meer last krijgen van de crisis. Niet alleen voor Nederland valt de groei tegen, ook voor Duitsland en Frankrijk is het IMF nu somberder dan een half jaar geleden.

Hervormingen

Het Internationaal Monetair Fonds schrijft dat landen door moeten zetten met het verbeteren van de overheidsfinanciën en het hervormen van de economie. Dat is nodig om de groeiende werkloosheid tegen te gaan.

Het kabinet hoopt nog altijd dat de economie dit jaar toch aantrekt. Minister Asscher schreef gisteravond in een brief aan de Kamer dat extra bezuinigingen niet nodig zijn als de economische groei dit jaar op 0,5 procent groei uitkomt. Maar volgens de IMF-voorspellingen is dat dus te optimistisch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl