NOS NieuwsAangepast

Olieprijs onder 100 dollar

De prijs van ruwe olie is voor het eerst in negen maanden onder de 100 dollar voor een vat van 159 liter gekomen. Voor een vat Brent-olie uit de Noordzee werd vanmorgen 99,63 dollar betaald.

Ook de prijs van Amerikaanse Texas-olie daalt. Een vast kost nu rond de 88 dollar. De prijs van Texas-olie is al een paar jaar zo'n 10 tot 15 dollar lager dan die van Brentolie. Brent-olie is vooral van belang voor de Europese energiemarkt.

Olieconsumptie

Ruim twee maanden geleden kostte een vat Brent nog bijna 119 dollar. Sindsdien is de prijs ruim 16 procent gezakt. Volgens oliehandelaren is de prijsdaling toe te schrijven aan de matige economische vooruitzichten en de afnemende vraag naar olie. De recessie in delen van Europa en signalen over tegenvallende economische groei in China doen de olievraag dalen en drukken dus de prijs.

Vorige week stelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de prognoses van de olieconsumptie voor de derde maand op rij naar beneden toe bij. Volgens het IEA daalt de vraag naar olie in Europa dit jaar tot het laagste niveau sinds de jaren '80.

Ook de OPEC, het samenwerkingsverband van olieproducerende landen en het Amerikaanse Energie Informatie Bureau verlaagden de groeiverwachtingen voor de vraag naar olie.

Goudprijs

De voorbije dagen daalde ook de goudprijs al hard. Voor een ounce (31,1 gram) wordt momenteel 1382 dollar betaald. Omgerekend is dat 33.950 euro per kilo. Begin dit jaar kostte een kilo goud nog 41.123 euro per kilo.

Naar verwachting zal door de olieprijsdaling ook de prijs van benzine aan de pomp verder dalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl