NOS NieuwsAangepast

Albanezen misbruiken legale status

De marechaussee waarschuwt voor een trend dat Albanezen via Nederland naar Engeland worden gesmokkeld. De Albanezen maken misbruik van hun legale status in Nederland. "Ze willen naar het voor hen beloofde land worden gesmokkeld", zegt een woordvoerder.

Sinds 2010 mogen inwoners van Europese niet-EU-landen als Albanië visumvrij naar het Schengengebied reizen; dat zijn de EU-landen die de onderlinge grenscontroles hebben opgeheven.

Verstekelingen

Gisteravond werden tijdens een controle in Hoek van Holland negen Albanese verstekelingen gevonden die op weg waren naar Harwich. Ze hielden zich schuil tussen een lading in een bestelbusje. De Poolse chauffeur en zijn bijrijder zijn aangehouden. In totaal heeft de marechaussee de afgelopen week 31 Albanezen opgepakt. Ze zaten verstopt in busjes, vrachtwagens en trailers.

"De Albanezen verblijven met de Schengen-status legaal in Nederland en proberen dan toch de oversteek te maken naar Engeland en daar de illegaliteit in te gaan", zegt woordvoerder Van Kapel. Groot-Brittannië behoort niet tot het Schengen-grondgebied.

'Levensgevaarlijk'

De marechaussee en recherche doen onderzoek naar de Albanese mensensmokkel en hopen een organisatie in beeld te krijgen. Chauffeurs zijn vermoedelijk bij de smokkel betrokken, zegt Van Kapel.

De marechaussee waarschuwt voor de "levensgevaarlijke" manier om de oversteek naar Engeland te maken. "We kennen allemaal de beelden van vijftien jaar geleden, toen we het Dover-transport hadden, waarbij we een grote groep gestikte Chinezen achterin aantroffen. Dat hopen we natuurlijk niet nog een keer mee te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl