NOS NieuwsAangepast

Achtergrond 'Boston' onduidelijk

In de Verenigde Staten coördineert de FBI het onderzoek naar de dubbele bomaanslag bij de marathon van Boston, waarbij drie doden vielen en zeker 140 mensen gewond raakten. Een van de doden is een 8-jarige jongen, melden Amerikaanse media.

Zeventien mensen zijn zwaar gewond geraakt. Bij sommige gewonden zijn ledematen geamputeerd. De FBI sluit een terreuraanslag niet uit.

De bommen ontploften kort na elkaar bij de finishlijn in Boston, toen driekwart van de 23.000 deelnemers al binnen was. De eerste bom ontplofte in een vuilnisvat, de tweede 13 seconden later enkele tientallen meters verderop.

Terreur

President Obama nam het woord 'terreur' niet in de mond toen hij enkele uren later een televisietoespraak hield. Een medewerker van het Witte Huis zei later dat deze gebeurtenis, waarbij verscheidene explosieven zijn gebruikt bij een publiek evenement, zeker beschouwd wordt als een terreurdaad.

De autoriteiten hebben nog geen idee in welke richting de daders gezocht moeten worden, en ook niet of ze uit het binnen- of buitenland komen. Een appartement in Boston is doorzocht, maar daar is verder niets over bekendgemaakt.

Speciale week

Voor zover bekend waren er geen inlichtingen die op een aanslag wezen. Medewerkers van de Amerikaanse justitie wijzen erop dat de aanslagen gepleegd zijn in een week waarin speciaal gelet wordt op radicale Amerikaanse anti-regeringsgezinde groeperingen.

15 april is de laatste dag waarop de belastingenformulieren kunnen worden ingeleverd en tevens Patriot's Day in Massachusetts. Op 19 april in 1995 was de aanslag in Oklahoma, waarbij meer dan 150 doden vielen.

Poetin

De Russische president Poetin heeft de aanslag veroordeeld. Hij heeft de Amerikanen hulp aangeboden bij het onderzoek.

In Londen is aanstaande zondag de volgende internationale marathon. Het evenement gaat door, met aangescherpte veiligheidsmaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl