NOS NieuwsAangepast

Testmedicijnen eerder beschikbaar

Uitbehandelde patiënten kunnen voortaan versneld toegang krijgen tot experimentele medicijnen. Een speciaal opgerichte organisatie, myTomorrows, brengt patiënten en hun artsen in contact met bedrijven die de geneesmiddelen ontwikkelen.

Volgens mede-oprichter Sjaak Vink van mytomorrows.com duurt het nu vaak te lang voordat veelbelovende medicijnen beschikbaar zijn voor uitbehandelde patiënten.

"In de jaren 60 duurde het 3 jaar voordat een medicijn werd goedgekeurd, momenteel is dat bijna 15 jaar", zegt Vink. Jaarlijks krijgen ruim 100.000 patiënten te horen dat ze uitbehandeld zijn.

Contact

Via de website mytomorrows.com kunnen patiënten en hun artsen met farmaceutische bedrijven in contact komen. De organisatie regelt daarnaast de toestemming voor het gebruik van de medicijnen.

Op de website bieden bedrijven hun nieuwste nog in ontwikkeling zijnde medicijnen aan. In klinisch onderzoek is de veiligheid van die middelen bewezen, maar studies naar het effect ervan op mensen lopen nog.

De biotechbedrijven en farmaceuten hopen dat hun medicijnen sneller worden goedgekeurd als blijkt dat die succes hebben bij uitbehandelde patiënten.

Zeldzame ziekten

Het gaat vooral om medicijnen tegen vormen van kanker, en zeldzame ziekten en aandoeningen zoals ALS, MS en Parkinson. Voorlopig worden de kosten van de medicijnen nog niet vergoed.

MyTomorrows wil hierover wel overleggen met verzekeraars. Met biotechbedrijven is afgesproken dat de prijzen van de geneesmiddelen zo laag mogelijk blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl