NOS NieuwsAangepast

Probleem jeugdbendes hardnekkig

Het bestrijden van criminele jeugdbendes heeft nog niet het gewenste effect gehad. Twee jaar geleden zei minister Opstelten dat hij binnen twee jaar alle jeugdbendes in Nederland van straat wil halen. Uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat dat bij lange na niet is gelukt.

De doelstelling van Opstelten in 2011 was om binnen twee jaar de 89 criminele jeugdgroepen aan te pakken die eind 2010 waren geregistreerd. Weliswaar zijn 45 criminele jeugdbendes verdwenen, maar er zijn er ook 34 nieuwe groepen bijgekomen. 25 criminele groepen bestaan nog steeds.

Beleidswijziging

Minister Opstelten ziet nog geen aanleiding zijn beleid te veranderen. Wel wil hij de komende tijd meer mensen beschikbaar stellen, "kleine operationele teams", om de aanpak te ondersteunen. Ook heeft hij de betrokkenen de opdracht gegeven sneller in te grijpen en beter samen te werken.

Het Openbaar Ministerie zal in Amsterdam, Den Haag en Utrecht experimenteren met het eisen van een zogeheten ISD-maatregel voor leden van jeugdbendes die geregeld met justitie in aanraking komen. Bij een ISD-maatregel kunnen veelplegers maximaal twee jaar worden vastgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl