Bern wil uitlevering klokkenluider

Een oud-medewerker van de bank HSBC vecht voor de rechtbank in Madrid zijn uitlevering aan Zwitserland aan. De Zwitsers beschuldigen hem van diefstal van vertrouwelijke informatie over bankrekeningen. De verdachte Hervé Falciani zegt dat het materiaal in zijn handen explosieve informatie bevat over belastingontduiking en witwaspraktijken.

Falciani heeft de Franse en Italiaanse nationaliteit. Hij kwam aan de informatie over 24.000 rekeninghouders in de jaren 2006 en 2007, toen hij bij de Zwitserse afdeling van de bank werkte. Hij zegt dat hij de lijst van collega's heeft gekregen. Zwitserland heeft om zijn uitlevering gevraagd vanwege diefstal en het openbaar maken van geheime bankgegevens.

Anonieme klacht

De vroegere Franse minister van Financiën Christine Legarde, nu aan het hoofd van het IMF, gaf de lijst aan de Verenigde Staten en verscheidene Europese landen.

Falciani spreekt tegen dat hij aan de lijst wilde verdienen. Hij zegt dat hij de lijst in 2008 aan de Zwitserse regering heeft aangeboden maar dat die hem niet toestond een anonieme klacht in te dienen.

Paspoort

In 2008 vluchtte Falciani van Zwitserland naar Frankrijk. Vorig jaar zomer werd hij in Barcelona aangehouden, op grond van een Zwitsers arrestatiebevel. Eind vorig jaar liet Spanje hem vrij, omdat hij meewerkte aan een internationaal onderzoek naar belastingontduiking en witwassen. Hij moest wel zijn paspoort inleveren en om de drie dagen moet hij zich op het politiebureau melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl