NOS NieuwsAangepast

Omzet wapenhandel iets gedaald

De internationale militaire uitgaven zijn voor het eerst in 15 jaar gedaald. In 2012 gaven landen gezamenlijk 1334 miljard euro aan wapens, munitie en andere militaire zaken uit. Dat is 0,5 procent minder dan het jaar daarvoor.

De Verenigde Staten, West- en Centraal-Europa, Australië, Canada en Japan gaven minder uit aan wapens en munitie. Dit werd grotendeels gecompenseerd door een stijging van de militaire uitgaven in de rest van de wereld.

De grootste stijging was in Rusland en China te zien. In Rusland namen de uitgaven met 16 procent toe, in China met 7,8 procent.

Westerse democratieën

De cijfers zijn afkomstig van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Volgens het SIPRI tonen de cijfers mogelijk het begin van een trend: westerse democratieën geven minder uit aan wapens, terwijl de economische groei elders een stijging van de militaire uitgaven mogelijk maakt.

De grootste kopers van militaire goederen en diensten zijn nog altijd de landen van het NAVO-bondgenootschap. In totaal gaven de NAVO-landen 762 miljard euro uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl