NOS NieuwsAangepast

Pyongyang kalm op feestdag

In Noord-Korea is de geboortedag van Kim Il-sung herdacht, vandaag 101 jaar geleden. Hij is de grootvader van de huidige leider, Kim Jong-un. Gevreesd werd dat het regime in Pyongyang deze dag zou aangrijpen om een raket te lanceren, maar dat is niet gebeurd.

De feestdag werd ook niet opgeluisterd met de gebruikelijke militaire parade. Buitenlandse journalisten bespeuren geen enkele vorm van paniek in de Noord-Koreaanse hoofdstad, waar bedrijven en scholen gesloten zijn op de nationale feestdag.

Spanning

Een Noord-Koreaanse krant publiceerde vandaag foto's van Kim Jong-un die in het Kumsusan-mausoleum in de hoofdstad eer bewijst aan zijn grootvader, de stichter van het stalinistische regime in Noord-Korea. De krant wijdde maar één regel aan "de Amerikaanse rovers en imperialisten".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry sloot vandaag een vierdaags bezoek aan de regio af. Hij was in Zuid-Korea, China en Japan. Kerry zei na zijn gesprekken in Japan dat China openlijk kritiek heeft geleverd op de manier waarop Noord-Korea zich de laatste tijd gedraagt. Hij hoopt dat China nu erkent dat de spanning in de regio veroorzaakt wordt door de acties van Kim Jong-un.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl