NOS NieuwsAangepast

Capriles wil hertelling Venezuela

In Venezuela legt de presidentskandidaat Henrique Capriles zich niet neer bij de overwinning van Nicolas Maduro. Die won de verkiezingen met 50,7 procent van de stemmen, tegen 49,1 procent voor Capriles. Die eist nu een hertelling per uitgebrachte stem "wegens 300.000 onrechtmatigheden bij het stemmen".

In Venezuela wordt elektronisch gestemd, maar iedere stem wordt geprint zodat een handmatige hertelling mogelijk is. Maduro kreeg bijna 250.000 stemmen meer dan zijn rivaal.

Legeronderdelen

De overwinning voor de opvolger van Hugo Chávez viel veel lager uit dan verwacht werd. In de opiniepeilingen van twee weken geleden stond Maduro nog op een grote voorsprong. Bij de presidentsverkiezingen van oktober werd Capriles met een marge van 11 procent verslagen door Chávez.

De stafchef van het leger heeft alle legeronderdelen opgeroepen de verkiezingsuitslag te accepteren.

Toen de definitieve uitslag rond middernacht bekend werd, riepen Maduro en Capriles hun aanhangers op kalm te blijven. Capriles maakte Maduro uit voor de grote verliezer en hij zei dat de uitslag duidelijk maakt dat het volk niet van Maduro houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl