Z-Korea: hereniging is de oplossing

Door buitenlandredacteur Floris Harm in Seoul

De buitenwereld moet niet bang zijn voor de hereniging van Noord- en Zuid-Korea, zegt de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. De opmerking van minister Yun Byung-se lijkt vooral te zijn gericht aan het adres van China.

Volgens de minister heeft het Chinese beleid ten aanzien van Noord-Korea twee prioriteiten: stabiliteit en stopzetting van het atoomprogramma. "Tot nu toe blijkt dat China stabiliteit het belangrijkste vindt", zegt minister Yun.

Buffer

Voor China is het bevriende Noord-Korea een buffer. Ineenstorting van het Noord-Koreaanse regime zou leiden tot het verlies van die bufferstaat.

Een overname van het noorden door Zuid-Korea ligt niet alleen politiek uiterst gevoelig, maar zou ook enorme kosten met zich meebrengen. Een gevolg zou ook kunnen zijn dat de Amerikaanse troepen die nu bij de noord-zuidgrens zijn gelegerd, opschuiven naar de grens met China. Dat zou China niet accepteren.

Geen behoefte aan troepen

Dergelijke zorgen zijn onterecht, zegt de minister. Als de hereniging ordelijk verloopt, heeft Korea helemaal geen behoefte meer aan Amerikaanse troepen op zijn bodem. En een herenigd Korea "creëert veel meer kansen voor groei en stabiliteit in de regio".

Volgens minister Yun kan de huidige crisis alleen blijvend worden opgelost als er vertrouwen komt tussen noord en zuid en als de regio zich actiever inzet voor vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl