NOS NieuwsAangepast

Zorg: grenzen aan legaal gokken

De hulpverleners in de verslavingszorg zijn in principe wel voor legalisering van het online gokken, omdat er meer zicht komt op de spelers die in de problemen komen. Maar alleen onder strenge voorwaarden.

Verslavingsdeskundige Roel Kerssemakers van Jellinek Preventie vindt dat online gokken alleen legaal moet worden als er afspraken komen over een zogenoemd spelinformatiesysteem, grenzen aan de reclame en de aanpak van illegale sites. Om te beginnen moeten de nieuwe legale sites gedwongen worden een systeem op te zetten waarin het spelgedrag van de speler wordt vastgelegd.

De speler kan zichzelf limieten stellen, zodat hij niet verder kan spelen als die grens - bijvoorbeeld een maximum-inzet per dag - is gepasseerd. Ook kan hij zichzelf op een 'witte lijst' zetten, zodat hij geen toegang krijgt tot bepaalde spellen.

Reclame

In de toekomst mogen legale sites reclame maken. Ook dat moet streng geregeld zijn, vindt Kerssemakers: radio- en tv-reclame pas na een bepaald tijdstip en niet gericht op financieel gewin voor de speler.

Tenslotte moeten tegelijk met de introductie van het legale gokken de illegale sites hard bestreden worden om de illegaliteit helemaal uit te bannen. Dat kan bijvoorbeeld door Nederlandse banken te verbieden geld over te maken op rekeningen van die sites.

Per jaar zijn er landelijk nu ongeveer 2500 hulpvragen van gokverslaafden. Zij worden behandeld in over het land verspreide instellingen, meestal via één-op-één-gesprekken. Ook is er een zelfhulpgroep op basis van anonimiteit, de AGOG, waarin enkele honderden gokverslaafden zich hebben verenigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl