NOS SportAangepast

Regassa wint marathon Rotterdam

Tilahun Regassa heeft de 33ste editie van de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven.

De Ethiopiër, die zijn eerste zege op de marathon boekte, bleef met 2.05.38 ruim boven het parcoursrecord van 2.04.27 uit 2009.

Zijn landgenoot Getu Feleke finishte net als vorig jaar als tweede op de Coolsingel. Hij noteerde 2.06.45. De Keniaan Sammy Kitwara werd in 2.07.22 derde.

Regassa, die vorig jaar bij zijn debuut in Chicago 2.05.27 liep, behoorde lange tijd tot een grote kopgroep, die al in de eerste kilometers was ontstaan. Na 36 kilometer plaatste de 23-jarige Ethiopiër een aanval. Topfavoriet Feleke en John Nzau Mwangangi uit Kenia leken te kunnen volgen, maar moesten al snel lossen. Regassa verslapte daarna geen moment en liep onbedreigd naar de overwinning.

Raymaekers voor Butter

Koen Raymaekers kwam als beste Nederlander op de achtste plaats over de finish in 2.12.09. De ervaren marathonloper had het na twintig kilometer even lastig, maar wist zich te herstellen. Het beoogde schema van onder de 2.10 moest hij echter al vroeg in de wedstrijd loslaten.

Voor Michel Butter liep de marathon uit op een deceptie. Hij leek op weg naar een snelle tijd, maar een krampaanval na dertig kilometer gooide roet in het eten. Butter toonde karakter en werd in 2.13.25 toch nog tiende.

"Het was denk ik toch te warm voor mij. Ik voelde kramp opkomen, vandaar dat ik even ben gestopt om te rekken. Maar het bleef erg zwaar."

Hij wilde niettemin per se finishen. "Ik vind dat je in alle omstandigheden de marathon moet uitlopen. Deze keer heb ik de warmte onderschat, waardoor een toptijd niet mogelijk was vandaag."

Kibet derde

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Jemima Jelagat. De Keniaanse bleef in 2.23.27 de Ethiopische Abefech Afework 0.32 voor.

Hilda Kibet ging in het warme en winderige Rotterdam op jacht naar haar persoonlijk record van 2.24.27, maar werd derde in slechts 2.26.42. "Ik heb mijn best gedaan. Ik was wel in vorm, maar het ging gewoon niet echt lekker. Ik had veel last van de wind", aldus de Castricumse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl