NOS NieuwsAangepast

Ook Duitsers hebben anti-europartij

Op een congres in Berlijn wordt vandaag de Alternative für Deutschland (AfD) officieel gelanceerd. Het is de eerste anti-europartij van Duitsland.

De partij pleit voor afschaffing van het ESM-verdrag en van de euro in de huidige vorm. De AfD wil meedoen aan de parlementsverkiezingen van september. De partij zou potentieel een doorn in het oog van bondskanselier Merkel kunnen zijn.

Schadelijk

De AfD werd in februari opgericht door een aantal kritische economen en journalisten, die de euro zien als schadelijk voor de economie van Duitsland en de andere landen van de eurozone. Ze willen het liefst dat de euro wordt ingeruild door nationale munteenheden.

In ieder geval zou er volgens de partij een einde moeten komen aan de eurozone in de huidige vorm. Een alternatieve oplossing zien zij in de opsplitsing van de eurozone in een noordelijk en een zuidelijk eurogebied. Daarnaast vinden zij dat Duitsland zijn vetorecht in Brussel zou moeten gebruiken om toekomstige reddingsoperaties van de euro tegen te houden.

De AfD is door verschillende kanten in de rechts-populistische hoek geduwd. Medeoprichter en beoogd fractieleider, Bernd Lucke, verzet zich hier tegen. Hij distantieert zich van de vergelijking met andere euro-critici als Geert Wilders. "Ik heb niets met hem te maken. Ik ben een groot voorstander van de Europese samenwerking. Alleen zie ik de euro als een gevaar voor deze samenwerking."

Stemmers

Volgens een recente opiniepeiling kan 24 procent van de stemgerechtigden zich voorstellen op de partij te stemmen bij de komende parlementsverkiezingen. Het ledenaantal van de AfD is in de afgelopen weken gestegen naar ruim 7500. Er lijkt dus best een kiezerspotentieel te bestaan voor de partij.

Toch zal het zo'n vaart niet lopen. Het komt in Duitsland zelden voor dat een nieuwe partij zetels in de Bondsdag weet te bemachtigen, omdat er een kiesdrempel is van 5 procent. Bovendien wil volgens een recent onderzoek 69 procent van de Duitsers de euro behouden.

Maar de christendemocratische CDU van Merkel houdt de vorderingen van de partij wel degelijk goed in de gaten. Elke stem die de eveneens conservatieve AfD bij de grootste regeringspartij weghaalt, is er volgens de CDU een te veel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl