Actie BBC in N-Korea wekt woede

De London School of Economics eist dat de BBC een uitzending van actualiteitenprogramma Panorama over Noord-Korea maandag schrapt.

De universiteit zegt dat journalist John Sweeney met studenten als undercoververslaggever is meegegaan op een reis naar het communistische land, zonder zijn intenties duidelijk te maken. Daarmee zou Sweeney de studenten in gevaar hebben gebracht.

Gewaarschuwd

De BBC ontkent dat de studenten niet wisten dat Sweeney een journalist was. De studenten zijn op de hoogte gebracht en zijn gewezen op de risico's die de undercoveractie ook voor hen betekende, benadrukt de Britse omroep.

De studenten zijn volgens de BBC gewaarschuwd dat ze in Noord-Korea opgepakt en vastgezet konden worden.

Grens

Sweeney was acht dagen met de studenten in Noord-Korea, samen met twee andere BBC-medewerkers.

Ze reisden onder meer naar de hoofdstad Pyongyang, kwamen op het platteland en bij de gedemilitariseerde zone op grens met Zuid-Korea.

Gevaar

De prestigieuze onderwijsinstelling zegt dat de studenten onvoldoende informatie hebben gekregen en dat ze in gevaar gebracht zijn.

"Op geen enkel moment voor de reis werd de studenten duidelijk gemaakt dat een BBC-team de reis gebruikte als dekmantel om een documentaire te maken", staat in een e-mail aan studenten en docenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl