NOS NieuwsAangepast

Bewakers Guantanamo aangevallen

In de Guantanamo Bay-gevangenis op de Amerikaanse basis op Cuba zijn gedetineerden en bewakers met elkaar in gevecht geraakt.

Toen bewakers hongerstakers uit een gemeenschappelijke ruimte wilden overbrengen naar een eenpersoonscel, vielen de gevangenen hen aan met geïmproviseerde wapens, waaronder bezems.

Bewakers schoten daarop met rubberkogels en overmeesterden de gevangenen. Volgens een woordvoerder van het leger raakte niemand ernstig gewond.

Overplaatsing

Het militair hoofd van de gevangenis gaf het bevel tot overplaatsing omdat de hongerstakers bewakingscamera's en ramen hadden afgedekt.

Daardoor was het onmogelijk om de gevangenen in de gaten te houden.

Hongerstaking

Gedetineerden in Guantanamo Bay zijn al weken in hongerstaking. Ze protesteren tegen de uitzichtloze situatie en erbarmelijke omstandigheden in het gevangenenkamp.

Volgens het Amerikaanse leger doen 43 van de 166 gevangenen eraan mee; advocaten van gevangenen zeggen dat de meerderheid in hongerstaking is.

Eenpersoonscellen

De gevangenen mogen weer gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimten als ze zich aan de regels houden, zei de woordvoerder.

De hongerstakers blijven in de eenpersoonscellen. Zo zou hun gezondheid beter in de gaten worden gehouden.

Onzekerheid

Een team van het Rode Kruis was de afgelopen drie weken in Guantanamo. De medewerkers waren niet getuige van de opstand: een dag voor de actie waren ze vertrokken.

Een woordvoerder van de hulporganisatie zegt dat de gevangenen door de juridische onzekerheid psychisch lijden en dat de uitbarsting van geweld daarvan het resultaat was.

Zonder aanklacht

De gevangenen in Guantanamo Bay zitten er al jaren zonder dat er een aanklacht tegen ze is ingediend.

Begin deze maand riep VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay de VS op om de gevangenis te sluiten. Het vasthouden van gevangenen zonder aanklacht of proces is in strijd met de mensenrechten, zei Pillay.

President Obama zei in zijn eerste verkiezingscampagne dat hij de gevangenis zal sluiten, maar die belofte heeft hij niet waar kunnen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl