NOS NieuwsAangepast

20.000 paar ogen zien nieuwe Rijks

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft op de dag van de heropening zo'n 20.000 bezoekers getrokken. Het museum ging vanmiddag om 12.00 uur open en bezoekers konden tot middernacht terecht. De renovatie en verbouwing van het museum heeft bijna tien jaar geduurd.

Op dag één konden mensen het museum gratis bezoeken. Vanaf zondag kost een ticket 15 euro; bezoekers tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Directeur Wim Pijbes hoopt dat het vernieuwde Rijksmuseum jaarlijks "richting twee miljoen bezoekers, misschien meer" zal trekken.

Loftrompet

Pijbes toonde zich alvast tevreden over de grote belangstelling op de eerste dag. Op Radio 1 zei hij dat alles "als een zonnetje" liep. Vrijwel iedereen was volgens hem enthousiast: "De loftrompet schalt de hele dag."

Om de toeloop te spreiden, mochten mensen groepsgewijs naar binnen. Het Rijksmuseum had voor de eerste dag een route uitgestippeld die langs de hoogtepunten voerde.

Langer binnen

Het museum had rekening gehouden met zo'n 30.000 bezoekers. Volgens een woordvoerder bleven mensen net wat langer binnen dan gedacht, waardoor dat aantal niet werd gehaald.

Het Rijksmuseum heeft zondag een presentatie op het Museumplein met 2000 kinderen. Pijbes wilde daarover niets zeggen omdat het een verrassing moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl