NOS NieuwsAangepast

NOS-weerman: morgen Rokjesdag

Morgen zou zomaar eens Rokjesdag kunnen worden. Dat zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in het Journaal van zes uur. Wel bestaat de kans dat de wind wat roet in het eten gooit.

Morgen komt de temperatuur in het midden en zuiden van het land boven de 20 graden uit. In het noorden blijft het iets frisser. De wind heeft een kracht van 4 à 5 beaufort. Vannacht gaat het in het hele land waarschijnlijk hier en daar nog wel wat regenen.

Martin Bril

Het woord Rokjesdag is afkomstig van wijlen schrijver en journalist Martin Bril. Hij introduceerde het woord in zijn Volkskrant-column van 16 april 2004. Bril schreef er al veel eerder over in zijn columns voor Het Parool, maar de column uit 2004 zorgde ervoor dat vrijwel iedereen het begrip Rokjesdag leerde kennen. Er kwamen na die column zelfs speciale rokjesdagevenementen, waaraan vrouwen met korte rokjes deelnemen.

Rokjesdag is niet zomaar een mooie lentedag. Nee, het is de voorjaarsdag waarop het lijkt alsof de dames onafgesproken opeens massaal in korte rok en met blote benen op straat verschijnen, aldus Bril. Volgens hem valt Rokjesdag meestal ergens half april.

Martin Bril overleed in 2009 op 49-jarige leeftijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl