Sector onthutst over VK-kliniek

Zorgverzekeraars Nederland vindt het "onthutsend" om te zien hoe gemakkelijk het is om een nieuwe verslavingskliniek te starten, zoals de Volkskrant heeft aangetoond. Maar we zijn ook niet helemaal verrast, staat in een reactie van ZVN.

De koepelorganisatie reageert op een actie van de Volkskrant, waarbij zonder veel moeite een niet-bestaande verslavingskliniek werd aangemeld, compleet met toestemming om behandelingen te declareren.

Ondoenlijk

"Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren, zeker bij verslavingsinstellingen waarmee geen contract is gesloten. Controle kan alleen achteraf en er moeten sterke aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is", zeggen de verzekeraars.

"Het is absoluut noodzakelijk dat er meer zicht komt op de behandelingen en de effecten daarvan en dat geldt zeker voor verslavingsklinieken, waar de Volkskrant een scala aan behandelingen constateert."

Geen controle

GGZ Nederland noemt het in een reactie op Radio 1 verbazingwekkend dat er geen enkele controle is door de inspectie. Ook dat het blijkbaar zo moeilijk is om achteraf te controleren of er een psychiater of therapeut betrokken was bij een behandeling.

De brancheorganisatie constateert dat de huidige regels tekortschieten en pleit voor een systeem waarbij elke zorgaanbieder een contract heeft met een verzekeraar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl