NOS NieuwsAangepast

Geen lijsttrekkersverkiezing bij CU

De leden van de ChristenUnie krijgen meer te zeggen in de partij, maar er komt voorlopig geen lijstrekkersstrijd zoals bijvoorbeeld bij het CDA is gevoerd. Op het partijcongres in Ede spraken leden zich in een peiling uit tegen lijsttrekkersverkiezingen.

Wel kreeg het partijbestuur de opdracht om uitgewerkte voorstellen komen, waardoor de leden meer te zeggen krijgen in de partij. Die voorstellen worden dan op het congres in het najaar besproken.

De ChristenUnie is nu in feite een vereniging van kiesverenigingen. Alleen de afgevaardigden van die kiesverenigingen hebben stemrecht op congressen, de gewone leden niet.

Nieuwe voorzitter

Het ChristenUnie-congres heeft Piet Adema tot nieuwe partijvoorzitter gekozen. Hij was de enige kandidaat voor de post. De 48-jarige Adema uit Drachten was politiek secretaris van het partijbestuur en één van de opstellers van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

De nieuwe voorzitter zei in Nederlands Dagblad over lijsttrekkersverkiezingen in de partij nog: "Dat hoort bij deze tijd."

Partijleider Slob zei in Ede dat het sociaal akkoord dat het kabinet deze week met werkgevers en werknemers sloot de onzekerheid niet weg neemt. Volgens hem koopt het kabinet tijd door de bezuinigingen van 4,3 miljard euro uit te stellen, maar begint de discussie in september opnieuw. "Het zal in het najaar waarschijnlijk wel weer druk worden in de gangen van de oppositiegebouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl