NOS NieuwsAangepast

Rijksmuseum officieel heropend

Het Rijksmuseum in Amsterdam is officieel heropend. Koningin Beatrix verrichtte de opening door een grote gouden sleutel om te draaien.

Beatrix kwam vanmorgen bij het museum aan en kreeg daar een privérondleiding. Daarna liep zij samen met museumdirecteur Wim Pijbes over een brede oranje loper 250 meter van het Rijksmuseum naar het Museumplein. Muzikanten van dertien fanfares, één uit elke provincie en één namens de Nederlandse Antillen, liepen voor de koningin over de loper uit.

Sleutel

Een grote groep kinderen overhandigde in een houten kist een gouden sleutel aan museumdirecteur Pijbes. Die stak de grote sleutel in een gouden kastje op de loper, waarna koningin Beatrix de sleutel omdraaide. Vervolgens kwam uit de gevel van het museum op verscheidene plaatsen rood-wit-blauwe en oranje rook.

Na de officiële opening mocht het publiek naar binnen. Als eerste stapten genodigden het geopende museum binnen. Vandaag is het museum, dat tot middernacht openblijft, gratis voor publiek. Om de drukte te verspreiden mogen maximaal 4.000 mensen tegelijkertijd naar binnen.

De NOS en de AVRO besteden vanavond in een speciaal programma ook nog aandacht aan het nieuwe Rijksmuseum. Rik van de Westelaken (NOS) en Cornald Maas (AVRO) presenteren de uitzending en spreken onder anderen met museumdirecteur Wim Pijbes en prinses Marilène, die werkzaam is bij het museum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl