NOS NieuwsAangepast

SP: Teeven moet zich beraden

Staatssecretaris Teeven moet zich afvragen of hij de juiste man is om de portefeuille asielzaken te beheren, vindt SP-Kamerlid Gesthuizen. "Ik heb daar ernstige twijfels bij. Ik ken hem als man van de gevangenissen, als crimefighter."

Gesthuizen is verontwaardigd over de fouten die zijn gemaakt in de zaak van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die zelfmoord heeft gepleegd. Uit een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie, dat gisteren verscheen, blijkt dat de overheid in zijn asielprocedure fout op fout heeft gestapeld.

'VVD-hardliner'

Teeven liet gisteren al weten dat hij zich snel wil verantwoorden in de Tweede Kamer. "Het is onder mijn verantwoordelijkheid gebeurd en daar loop ik niet voor weg."

Gesthuizen noemt hem "misschien toch te veel een hardliner van de VVD". "En ik zou tegen hem willen zeggen: denk zelf dit weekend nog eens na of je wel op de juiste post zit."

Het SP-Kamerlid wijst erop dat ze eind vorig jaar al eens een motie van wantrouwen tegen Teeven heeft ingediend. Ze wil nu eerst het debat van komende week afwachten, maar sluit niet uit dat ze opnieuw met zo'n motie komt.

'Prematuur'

Kamerlid Recourt van regeringspartij PvdA vindt het "prematuur" om nu al een motie van wantrouwen boven de markt te laten hangen. Hij noemt de kwestie-Dolmatov "niet niks" en "een lelijk plaatje", maar hij wil eerst horen welke maatregelen Teeven wil nemen. "De overheid heeft een zorgplicht voor gedetineerden en die is schromelijk verwaarloosd", aldus Recourt.

Ook CDA en D66 willen eerst opheldering van de staatssecretaris. CDA-Kamerlid Van Hijum denkt dat Teeven "een zeer lastig debat" tegemoet kan zien. Hij noemt de zaak-Dolmatov "heel heftig" en spreekt van "structurele fouten in het systeem".

Kamerlid Schouw (D66) wil vooral weten: "Wie wist wat? Want het blijkt dat een aantal mensen binnen de vreemdelingenketen op de hoogte was van fouten in de procedure. Er is dus onzorgvuldig en niet conform de wet gehandeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl