NOS NieuwsAangepast

Krant 'opent' verslavingskliniek

Een kliniek voor verslavingszorg beginnen is niet zo moeilijk als het lijkt. Dat bewijzen journalisten van de Volkskrant, in een poging de doorgeschoten marktwerking in de zorg aan te tonen.

Drie keer een online-formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel bleek voldoende om de zelfverzonnen instelling GGZ Bontiusplaats op te richten, compleet met toestemming om behandelingen te declareren bij zorgverzekeraars.

De naam van de instelling is overigens het postadres van de Volkskrant. Een professioneel ogende website, gemaakt om betrouwbaar over te komen, was eigenlijk helemaal niet nodig, schrijft de krant.

Marktwerking

Voor de oprichting is ook geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten wel, maar het toezicht daarop ontbreekt.

De regels voor het oprichten van privéklinieken zijn de afgelopen jaren door de overheid versoepeld om marktwerking mogelijk te maken, schrijft de krant. Sindsdien zijn er tientallen instellingen bijgekomen, die wel varen bij de onvrede van verslaafden over de zorg.

Privéklinieken hebben geen wachtlijsten en nemen patiënten vaak langdurig op, soms in luxe resorts in het buitenland.

Kosten verslavingszorg

Mede hierdoor zijn de kosten voor verslavingszorg de afgelopen vijf jaar met 40 procent toegenomen tot 380 miljoen euro. Daarvan gaat zo'n 100 miljoen om in private instellingen, die vaak zeer winstgevend zijn. Dat komt mede door de regeling dat traditionele instellingen een maximumbedrag per jaar mogen declareren. Voor nieuwkomers geldt dat niet.

Zorgverzekeraar CZ analyseerde op verzoek van de krant de nota's van private aanbieders en concludeert dat die per patiënt twee keer zo veel declareren als traditionele instellingen.

Minister Schippers van Volksgezondheid erkent de problemen en wil de toelatingswet aanpassen. Ook overweegt ze om de klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie en zorgverzekeraars strenger te laten screenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl