NOS NieuwsAangepast

Teeven geraakt door zelfmoord

Staatssecretaris Teeven is geraakt door de zelfmoord van Aleksandr Dolmatov. "Hij was aan de zorg van de Nederlandse overheid toevertrouwd en daarbij is onzorgvuldig gehandeld."

De Russische asielzoeker maakte in januari een einde aan zijn leven in zijn cel in een Rotterdams detentiecentrum. De activist voelde zich in zijn land niet veilig en was naar Nederland gevlucht.

Beroep

Extra pijnlijk is volgens Teeven dat Dolmatov ten onrechte vastzat. Hij was in beroep gegaan tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag en dan is er geen reden om vreemdelingenbewaring toe te passen, zegt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Voor de fatale zelfmoord had Dolmatov al twee keer eerder geprobeerd een einde aan zijn leven te maken. Medische gegevens daarover waren niet aan het detentiecentrum doorgegeven, zei Teeven in Nieuwsuur.

Cameraobservatie

"Bij iemand die suïcidaal is, moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Er is niet gekozen voor 24-uurs cameraobservatie. Maar dan moet je wel elk uur kijken of er goed voor hem wordt gezorgd."

Teeven wil een cultuurverandering in de organisatie. "Het gaat niet alleen om kloppende protocollen, er moet ook worden nagedacht."

Politieke verantwoordelijkheid

De VVD-staatssecretaris vindt het belangrijk dat hij zich verantwoordt in de Tweede Kamer. "Het is onder mijn politieke verantwoordelijkheid gebeurd en daar loop ik niet voor weg.

De vraag of hij moet opstappen, is wat Teeven betreft pas na het Kamerdebat aan de orde. Dat wordt volgende week gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl