NOS NieuwsAangepast

"Het ergste dat ik ooit heb gezien"

De Britse filmmaker Olly Lambert werd voor een moeilijke keuze gesteld toen hij in Syrië totaal onverwacht getuige was van een bombardement door het regeringsleger. In een interview met de NOS vertelt hij wat hij heeft meegemaakt.

Lambert, die reportages maakt voor Frontline, dat wordt uitgezonden door de Amerikaanse zender PBS en het Engelse Channel Four, was vorig jaar oktober in de Syrische plaats al-Bara om de rebel Jamal Maarouf te interviewen. Terwijl hij theedronk met Maarouf en zijn strijders kwam er met veel lawaai een regeringsvliegtuig over.

Explosie

"Toen het vliegtuig overkwam, ging ik naar de deur om te kijken of ik het kon zien. Op dat moment was er een explosie. Zelfs op 300 meter afstand werd ik tegen de grond geslagen. Daarna moest ik de moeilijke keuze maken om naar het getroffen gebied te gaan of het gebied helemaal te verlaten", vertelt hij.

Volgens de rebellen kon hij beter vertrekken. Het was een gevaarlijke situatie, want meestal komt zo'n vliegtuig nog een keer terug om opnieuw bommen af te werpen. Toch besloot Lambert te blijven. "Ik had het gevoel dat dit, ondanks het hoge risico, precies de gebeurtenis was die ik moest verslaan. Dat was nou juist de reden dat ik er op dat moment was."

Geconcentreerd

"Dit waren zonder meer de heftigste opnames die ik ooit heb gemaakt en het is het vreselijkste dat ik ooit heb gezien", vertelt Lambert in het interview. "Het rare is dat het achteraf nog veel erger lijkt dan op het moment zelf. Toen was ik zo geconcentreerd op het filmen en mijn eigen veiligheid dat de beelden niet echt binnenkwamen."

In de Frontline-reportage, waarvan een kortere versie op YouTube is gezet, is de ravage goed te zien, net als de gevolgen van het bombardement voor de dorpsbewoners. Zij proberen familie en vrienden onder het puin vandaan te halen en schreeuwen onderwijl om wraak.

Angst

Ook legde Lambert de enorme angst vast die ontstond toen het vliegtuig voor een tweede keer overkwam om bommen af te werpen.

"Alleen als je zoiets hebt meegemaakt, snap je wat de gevolgen zijn van een burgeroorlog voor de gewone burgers", stelt Lambert vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl