NOS NieuwsAangepast

Dealers Maastricht agressiever

Straatdealers in Maastricht gaan steeds agressiever te werk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Politieacademie naar de gevolgen van de invoering van de wietpas in Maastricht. Dealers en drugsrunners voelen zich opgejaagd nu de politie hen nadrukkelijker in het oog houdt.

Toen op 1 mei 2012 de wietpas werd ingevoerd en het voor buitenlanders onmogelijk werd om softdrugs te kopen in coffeeshops, verplaatste een deel van de handel zich naar de straat. Daar de overlast terugdringen, werd een speerpunt van politie en justitie in Maastricht.

Overlast

Volgens het onderzoek is het sindsdien lastiger geworden om softdrugs op straat te kopen maar de dealers die actief zijn, zorgen voor meer overlast. In enkele buurten van Maastricht verdubbelde het aantal meldingen over drugs in de maanden mei tot en met december; van ongeveer 1500 in 2010 naar bijna 3000 in 2012. Het aantal meldingen piekte vlak na de invoering van de wietpas.

De invoering van de wietpas zorgde wel voor een enorme daling van 'drugsverkeer'. Er staan bijvoorbeeld geen files meer op wegen naar coffeeshops. Maastrichtenaren die in de buurt van coffeeshops wonen, zeggen dat de overlast door buitenlandse toeloop flink is afgenomen.

Maatregelen

De onderzoekers hebben ook berekend wat het omzetverlies is voor de coffeeshops in Maastricht. Zij schatten die op ongeveer 54 miljoen euro en dat is een goede zaak zeggen ze: "Het is winst voor de stad dat deze vele miljoenen euro's niet meer via de achterdeur van de coffeeshops terechtkomen in het milieu van drugscriminelen."

De gemeente Maastricht heeft extra maatregelen aangekondigd naar aanleiding van het rapport van de Politieacademie. Zo wil burgemeester Hoes buitenlanders nogmaals duidelijk maken dat ze geen softdrugs meer kunnen kopen in Maastricht.

Ook de drugdealers kunnen op nog meer aandacht rekenen. Hoes wil gebiedsontzeggingen en samenscholingsverboden opleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl