NOS NieuwsAangepast

Kritische De Botton curator Rijks

De Britse schrijver en filosoof Alain de Botton wordt volgend jaar gastcurator van het Rijksmuseum. Dat maakt museumdirecteur Wim Pijbes bekend in DeLUXE, het magazine bij NRC Handelsblad dat morgen verschijnt.

De Botton is kritisch over de manier waarop veel musea kunst presenteren. Te vaak zijn het volgens hem "doodse opslagplaatsen", ingericht volgens de academische traditie waarin de conservatoren zijn opgeleid.

'Tederheid'

Hij ziet volgens NRC Handelsblad weinig in zalen met opschriften als 'De 19de eeuw' of 'De Noord-Italiaanse School'. De Botton zou liever zien dat kunst wordt gerangschikt op thema. Kunstwerken uit verschillende genres en periodes kunnen dan bij elkaar worden tentoongesteld. Als voorbeeld van zo'n thema noemt hij tederheid.

Het Rijksmuseum heeft daar niet voor gekozen. In het vernieuwde museum is alles chronologisch geordend. Wel is er geen scheiding meer tussen bijvoorbeeld schilderijen, beeldhouwwerken en kunstnijverheidsvoorwerpen.

Opening

Het Rijksmuseum gaat morgen weer open, na een verbouwing die bijna tien jaar heeft geduurd. Koningin Beatrix verricht de opening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl