NOS NieuwsAangepast

Kerry voor overleg in Zuid-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry is in Zuid-Korea aangekomen voor overleg met de regering. Het bezoek valt samen met oplopende spanning over de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Kerry zei bij aankomst in Seoul dat de Noord-Koreaanse dreigementen totaal onaanvaardbaar zijn.

Het regime in Pyongyang uitte vandaag opnieuw oorlogszuchtige taal, nu aan het adres van Japan. Noord-Korea zei vandaag dat, als het tot een oorlog komt, Japan het eerste doelwit zal zijn vanwege de aanhoudend vijandige opstelling van dat land.

Kerry brengt een vierdaags bezoek aan de regio. Na zijn gesprekken in Seoul gaat hij ook nog naar Japan en China.

NAVO

Ook secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO is in Zuid-Korea. Het is de eerste keer dat een NAVO-topman Seoul bezoekt. Het bezoek gaat officieel over het partnerschap tussen Seoul en de NAVO, maar de crisis tussen de beide Korea's staat hoog op de agenda.

Gisteren werd in een Amerikaanse Senaatscommissie bekendgemaakt dat Noord-Korea zeer waarschijnlijk in staat is om een kernkop op een raket te monteren. Het Pentagon zet echter vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de Noord-Koreaanse raketten.

Zuid-Korea denkt niet dat Pyongyang in staat is een kernkop te plaatsen op een ballistische raket.

Militaire basis doelwit?

Algemeen wordt betwijfeld of de Noord-Koreaanse raketten in staat zijn om het Amerikaanse vasteland te halen, zoals het regime in Pyongyang beweert. Mogelijk kan een Amerikaanse militaire basis op het eiland Guam in de Stille Oceaan wel doelwit zijn.

Het bezoek van Kerry kan voor het communistische regime een nieuwe aanleiding zijn voor oorlogszuchtige retoriek. Ook nadert de datum 15 april, de 101ste verjaardag van Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea en de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl