NOS NieuwsAangepast

VS: N-Korea heeft kernraketten

Noord-Korea heeft kernraketten, maar die zijn waarschijnlijk onbetrouwbaar. Dat is het oordeel van de spionageafdeling van het Pentagon, de Defense Intelligence Agency (DIA).

De conclusie staat in een rapport uit maart van dit jaar, waarover vandaag in de Amerikaanse Senaat werd gesproken. Volgens Amerikaanse media is het voor het eerst dat het Pentagon stelt dat Noord-Korea kernraketten bezit.

Bereik

Uit de zitting in de Senaat werd niet duidelijk of de DIA denkt dat de Noord-Koreaanse raketten ook het Amerikaanse vasteland kunnen halen, zoals het land beweert. Algemeen wordt in de VS verondersteld dat dat niet het geval is.

Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte dat het kernprogramma van Noord-Korea nog weinig resultaat heeft opgeleverd. "Het is onjuist om te denken dat het regime een kernraket al volledig heeft getest, ontwikkeld en gedemonstreerd."

De Zuid-Koreaanse regering zei later te betwijfelen dat Noord-Korea erin is geslaagd een atoombom klein genoeg te maken om in een raket te plaatsen. "Noord-Korea heeft drie kernproeven uitgevoerd, maar er is twijfel of ze nu al een kleine kernbom kunnen maken."

Oplopende spanning

De laatste tijd lopen de spanningen op het Koreaanse schiereiland weer op. Zo heeft Noord-Korea enkele middellangeafstandsraketten naar de oostkust verplaatst, waardoor een Amerikaanse basis op het eiland Guam binnen het bereikt valt.

President Obama ontving gisteren VN-secretaris Ban Ki-moon op het Witte Huis om te praten over de situatie. Ban riep China op om invloed uit de oefenen op Noord-Korea om in te binden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl