NOS NieuwsAangepast

"Marslander Sovjetunie gevonden"

Amateurastronomen zijn ervan overtuigd dat ze een Marslander van de Sovjetunie hebben teruggevonden. Onderdelen van de Mars 3 zouden te zien zijn op foto's van een NASA-satelliet.

De Mars 3 landde op 2 december 1971 op de rode planeet. Hoewel het daarmee de eerste succesvolle Marslanding werd, viel al na 14,5 seconden de verbinding met aarde uit. Waarom dat gebeurde, is nooit opgehelderd.

Vrijwilligers

Russische ruimtevaartliefhebbers besloten naar de Mars 3 te gaan zoeken, nadat de Mars Reconnaissance Orbiter foto's had gemaakt van het Marswagentje Curiosity. Ze redeneerden dat als die verkenner vanuit de ruimte te zien is, de Mars 3 ook zichtbaar moest zijn.

Op zoek naar tekenen van de Mars 3 speurden vrijwilligers satellietfoto's af van de Ptolomaeus-krater, waar de lander waarschijnlijk neergekomen was. Op foto's die in november 2007 waren genomen werd de vermoedelijke landingsplaats gevonden.

Veelbelovend

Op de foto's is volgens de Russen niet alleen de Marslander zelf te zien, maar ook zijn parachute, remraket en hitteschild. Volgens de vinders zijn de gevonden objecten van precies dezelfde grootte als de onderdelen van de lander.

De satelliet is inmiddels nog een keer over het gebied heen gevlogen om betere foto's te nemen. NASA noemt de vondst veelbelovend, maar durft nog niet uit te sluiten dat het slechts om een partij rotsen gaat. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl