NOS NieuwsAangepast

Kritische reacties op akkoord

Partijen in de Tweede Kamer zijn verheugd dat er een sociaal akkoord is, maar reageren ook kritisch. CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat het akkoord vooral veel vragen oproept.

Volgens D66 is met dit sociaal akkoord het regeerakkoord van tafel. "Dit bezweerakkoord is teleurstellend", aldus fractievoorzitter Pechtold. Hij vindt dat het akkoord belangrijke vragen oproept. "Hoeveel banen kost dit? Hoeveel extra belastingen moeten mensen gaan betalen? En hoe groot is het gat dat dit akkoord in de begroting slaat?" Op deze punten lijkt het akkoord geen vooruitgang te brengen, aldus Pechtold.

Ook het CDA zit vol vragen. Het is "onduidelijker dan ooit welk kabinetsbeleid er nu naar de Kamer gaat komen", zegt fractievoorzitter Buma. "In wezen heeft het kabinet het regeren nu overgelaten aan de polder. Er was ooit een regeerakkoord van 60 pagina's, nu is er dit akkoord dat niet veel korter is." De partij komt morgen met een reeks vragen aan de coalitie.

'Regeerakkoord herschreven'

De ChristenUnie geeft complimenten aan de sociale partners omdat ze er uit zijn gekomen, maar is ook kritisch: "Dit akkoord is er niet dankzij het kabinet gekomen, maar ondanks het kabinet. Het regeerakkoord is voor de derde keer herschreven, ik weet niet meer waar het kabinet nu zelf nog voor staat. Er is tot het najaar tijd gekocht in plaats van dat onduidelijkheid is weggenomen", zegt fractievoorzitter Slob.

GroenLinks noemt het akkoord "een goede basis om mee aan de slag te gaan". De partij vindt het "positief dat bezuinigingen voorlopig worden uitgesteld en de WW-plannen van tafel zijn". Wel heeft de partij er moeite mee dat het wettelijk quotum voor arbeidsgehandicapten wordt losgelaten.

'Wachten op details'

De SP is verheugd over een een aantal zaken uit het akkoord zoals het schrappen van de nullijn in de zorg en maatregelen rond flexwerkers. Ook de WW-maatregelen noemt de partij positief. Maar, zegt SP-leider Roemer, "het kan nog alle kanten op" en "de uitwerking is nog vaag". Daarom is het wachten op de details van het akkoord. "De kans dat we onderdelen zullen steunen is toegenomen, maar daar staat tegenover dat we met een flink eisenpakket voor de zorg zullen komen", aldus Roemer.

Oppositiepartij PVV heeft geen goed woord over voor het akkoord. "De woorden lastenverlichting en belastingverlaging ontbreken in dit akkoord", zegt PVV-leider Wilders. Hij vindt dat dit akkoord "Nederland geen millimeter vooruit helpt", omdat er geen maatregelen instaan waardoor de economie zal aantrekken. "Het is vooral een akkoord dat premier Rutte nog wat langer in het Torentje laat zitten", zegt Wilders.

Tevreden

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn vooral "trots en blij".

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt het "goed dat werkgevers en werknemers zich nu verbinden aan de hervormingen die het kabinet wil doorvoeren. Natuurlijk hebben we ook concessies moeten doen en gaan sommige dingen later in, maar de hervormingen komen er".

Ook de PvdA is verheugd. "De pijn voor de PvdA zit bij de WW, maar het is in ieder geval beter dan maar twee jaar WW zoals in het regeerakkoord stond", aldus fractievoorzitter Samsom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl