NOS NieuwsAangepast

Banken weer doelwit aanvallen

ING en de Rabobank hebben vanavond weer last van een DDoS-aanval. Daardoor kunnen niet alle rekeninghouders altijd inloggen.

Van de ING-klanten kan door de storing 20 procent het iDEAL-betaalsysteem niet gebruiken, zegt een woordvoerder van Currence, de eigenaar van het systeem. Als een klant de pagina ververst, lukt betalen in sommige gevallen wel. Klanten van andere banken ondervinden geen problemen bij iDEAL.

Criminelen zetten bij een DDoS-aanval grote aantallen computers in om servers te bestoken zodat ze overbelast raken. Websites worden daardoor onbereikbaar.

Meerdere aanvallen

De aanval op ING was rond 19.30 uur en duurde een paar minuten, zegt een woordvoerder. Internetbankieren is mogelijk nog beperkt beschikbaar, de app doet het wel. Het was voor ING de tweede aanval vandaag, de bank lag ook rond het middaguur een paar minuten plat.

Ook de website van de Rabobank lag eruit door twee aanvallen, rond 18.00 uur en 20.10 uur. Het verkeer naar de site is vertraagd en klanten hebben daar volgens een woordvoerder last van. De storing heeft volgens haar geen effect op het betalingsverkeer zelf.

Eerder vandaag had ook ABN Amro een storing van zo'n 15 minuten. Volgens een woordvoerder kwam dat niet door een DDoS-aanval.

Overleg

De ministers Dijsselbloem (Financiën) en Opstelten (Veiligheid) gaan maandag met de grote banken praten over de recente cyberaanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl