NOS NieuwsAangepast

Afspraken uit akkoord op een rij

Er wordt steeds meer bekend over de inhoud van het sociaal akkoord. Hieronder de punten waarover de vakbonden, werkgevers en het kabinet het al eens zijn geworden.

De WW-uitkering wordt twee jaar, maar er blijft wel maximaal drie jaar een uitkering na werkloosheid mogelijk. Daarover worden in de afzonderlijke bedrijfstakken afspraken gemaakt.

De versoepeling van het ontslagrecht gaat wel door, maar wordt uitgesteld. Vanwege de economische crisis zal de maatregel later ingaan, wanneer is nog niet bekend.

Er komt een einde aan gouden handdrukken. Alle werknemers krijgen een ontslagvergoeding afhankelijk van het aantal gewerkte jaren, tot een maximum van 75.000 euro.

De nullijn in de zorg is van tafel. Het kabinet was van plan de komende 2,5 jaar de lonen voor zorgmedewerkers te bevriezen. Dat plan is volgens bronnen nu ingetrokken.

Het kabinet wilde werkgevers met minstens 25 man personeel verplichten minstens 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te hebben. Dit quotum wordt vervangen door een verplichting voor alle werkgevers gezamenlijk om minstens 100.000 arbeidsbeperkten in dienst te nemen. De werkgevers krijgen daarvoor een paar jaar de tijd. Als ze zich niet aan de afspraak houden komt er alsnog een quotum.

Er komen 35 zogeheten werkpleinen om mensen te helpen met het zoeken naar werk.

Het afsluiten van tijdelijke contracten wordt beperkt.

Nulurencontracten in de zorg worden verboden.

Zogeheten schijnconstructies, waarbij werknemers via een buitenlands bedrijf goedkoop in Nederland werken, worden tegengegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl