NOS NieuwsAangepast

1 miljard zwart in Luxemburg

Nederlandse zwartspaarders hebben 1 miljard euro gestald op rekeningen in Luxemburg. Het ministerie van Financiën heeft dat berekend op verzoek van het AD. Ook staat er 100 miljoen euro op Oostenrijkse rekeningen.

Luxemburg en Oostenrijk maken in 2015 een einde aan het bankgeheim. De Belastingdienst in deze landen gaat dan gegevens uitwisselen met collega´s in andere landen.

Nu is het nog zo dat de Nederlandse fiscus belastinggeld misloopt. Wel komt er geld uit Luxemburg en Oostenrijk door de zogenoemde bronheffing. Daaruit kan worden afgeleid om hoeveel geld het gaat, maar door het bankgeheim blijft onduidelijk wie de zwartspaarders zijn.

Niet verboden

Het ministerie hoopt dat de betrokkenen het spaarsaldo nu alsnog opgeven bij de Nederlandse Belastingdienst. "Ze kunnen het beter melden. Als ze tegen de lamp lopen moeten ze een boete betalen", zegt een woordvoerder. "Sparen in beide landen zal niet worden verboden, maar het moet wel worden opgegeven."

Volgens Financiën stond er in 2009 nog 2,7 miljard euro op Luxemburgse rekeningen. Dat bedrag is nu 1,7 miljard euro lager. Het ministerie weet niet in welke mate dat bedrag aan de Belastingdienst is gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl