NOS NieuwsAangepast

NAVO-topman in Zuid-Korea

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen is in Zuid-Korea voor een bezoek van drie dagen. Het bezoek gaat officieel over het partnerschap tussen Seoul en de NAVO, maar de crisis tussen de beide Korea's staat hoog op de agenda.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt vanochtend dat Seoul een oproep doet aan het noorden om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Details over de oproep zijn er nog niet.

Waarschuwing

Rasmussen is de eerste NAVO-topman die Zuid-Korea aandoet. Zijn aankomst komt twee dagen nadat Noord-Korea buitenlanders in Zuid-Korea had gewaarschuwd om het land te verlaten. "We willen niet dat buitenlanders in Zuid-Korea gewond raken als er oorlog uitbreekt", luidde de verklaring uit Pyongyang.

Noord-Korea heeft twee middellangeafstandsraketten verplaatst naar de oostkust. Die zouden een bereik hebben van zo'n 3000 kilometer. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat veiligheidsexperts in Zuid-Korea er rekening mee houden dat Pyongyang maandag een raket afvuurt - op de verjaardag van de stichter van Noord-Korea, Kim Il-sung.

G8

Ook in Londen, bij de G8, zal de crisis op het Koreaanse schiereiland vandaag worden besproken. De landen die meedoen aan het overleg zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, de VS, Italië, Canada, Japan en Rusland. Ook de Europese Unie zal vertegenwoordigd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl